寄托天下 寄托天下

[生活贴士] 純分享 老實細心專業的通渠換喉五金鍾師傅 [复制链接]

声望
寄托币
楼主

發文目的:回饋網絡世界感激分享通渠方法的熱心人士,今次我根據自身經驗(特别是在港親人不多,全靠自己的來港讀書人士),向各位介紹老實細心優質通渠鍾師傅(TEL)。師傅住長沙灣,白天有工開,夜晚或週末有時間又不遠都可以考慮幫你解決渠呀喉管呀等等五金相關的生活問題,報酬另計。

起因:本人放在廚房的洗衣機的去水喉跟洗菜盆串聯一齊,因去水慢,終於忍不住決定要想辦法解決去水慢的問題。
過程:上網查過去水慢問題主因肯定係平時生活不注意,塞住條喉或者隔氣有塞等等。初時都係想著靠自己買lion通渠水、通渠泵搞下,但都不行。又試過買幾十塊的通渠疏通孖寶、管道疏通器
、成3m嘅彈簧通渠等通下,都不行,因為好難轉彎。後期開始去搵通渠師傅,試過在長沙灣街市附近找五金鋪師傅,師傅大多數都是說上門看過才知。跟住我又試過上午google搜索通渠師傅,你一搜索頭版基本係寫著“通渠$200起-不成功不收費”,但又見到有熱心街坊分享講網上好多假廣告(俾兩條link大家睇下),**通、**達、**順諸如此類嘅廣告通渠公司全部都係不合理甘亂開價,搞到我都唔敢去搵google搵出來嘅通渠師傅。
http://weshare.hk/bibicandy/articles/2126162
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=19&tid=1372015
第二日遇到熱心五金鋪老闆介紹,搵鍾師傅幫手。都係一樣通話時師傅都係話要上來睇過先知同埋報價,約好時間師傅準時來到屋企,第一眼感覺就係老實人一個,有禮貌,頭戴照明燈,似足港鐵維修師傅甘嘅look,好專業甘睇佐幾分鐘就話喉管換新嘅,外墻的鐵喉都塞塞地,佢帶工具上來通下,最後話俾佐個街坊價我5**,全包。(哇,你可以計,就算通渠200蚊起,又同你換新喉,人工材料全包,咩都值得啦,我即刻話 )。
第二晚師傅買齊所有材料如期上到我屋企,佢割開條喉俾我睇見到條喉塞佐一半,師傅冇睇錯,真係要換。我見師傅十分麻利甘拿條 自己帶來的水喉接駁水龍頭插入墻身位置嘅鐵渠,整佐10分鐘左右,就通佐成條渠,餘下就只有換好條新喉。師傅好好人,話同我換嘅新喉管,在轉彎位有個擰開嘅製,日後可以半年左右自己擰開通下條區,因為都有幾個轉彎位,師傅都用佐個幾鐘頭換好塞成條喉,跟住仲同你安裝埋個隔氣,自此通渠換喉換隔氣工程大功告成。再次感激專業細心老實嘅鍾師傅。
結局:一個星期過去,條去水喉去得好順暢,甚至你會聽到去水聲,之前嘅問題都全部解決佐。(話是話如果你屋企條喉冇咩去水聲,8成機會都有喋塞塞地。又或者你個洗菜盆去水個下,唔係親盆甘去水法,又或者冇水龍捲,8成機會都係塞塞地。如果影響到生活,甘我都建議你冧辦法通下,甚至搵師傅上來睇下。)
最後,如各位生活上遇到類似我甘嘅問題,感到十分無助時,希望我嘅經歷同埋我嘅分享可以幫到你,另外都希望各位分享去各大平台,分享時講明出處,希望讓更多人受惠。

(基本是粵語的呵呵,大概意思都能懂吧)
附件: 你需要登录才可以下载或查看附件。没有帐号?立即注册
an active and sunny boy.
回应

声望
寄托币
沙发
HI ,你好 可否方便提供鍾師傅電話聨絡号碼,因己飽受渠塞之苦.並遭兩個師傅欺騙過.
無言感激.謝謝

声望
寄托币
板凳
object00 发表于 2017-5-4 16:23
HI ,你好 可否方便提供鍾師傅電話聨絡号碼,因己飽受渠塞之苦.並遭兩個師傅欺騙過.
無言感激.謝謝

不好意思,現在才看到。
5540671三

声望
寄托币
地板
之前應該是 怕以為是廣告,所以沒有留鐘師傅的電話吧,我也不記得了

声望
寄托币
我覺得你可以訪問這個網站來咨詢下,前幾天我家里的厠所就是聯係他們解決,價格才200不到www.luikee.com

声望
寄托币
Barbara320 发表于 2018-4-25 17:42
我覺得你可以訪問這個網站來咨詢下,前幾天我家里的厠所就是聯係他們解決,價格才200不到www.luikee.com

謝謝分享。你可以把你廁所塞的具體情況分享給大家嗎?希望讓大家遇到類似的問題時,能在寄託找到解決的方法。

声望
寄托币
師傅人真好

RE: 純分享 老實細心專業的通渠換喉五金鍾師傅 [修改]